Information

Trombens Kaningård

Uppfödning av kaniner sedan år 2001

Hur går det till att köpa en kanin av mig?

De flesta brukar börja med att kolla här på hemsidan och se om de fastnar för någon kanin. Därefter tar de kontakt med mig antingen via mail, sms eller telefon då vi brukar bestämma om köparna ska komma till kaningården och kolla närmare på kaninen, eller om köparna redan bestämt sig så får de kontouppgifter av mig. När köparna bestämt sig så får de betala in en tingningsavgift på 1/3 av priset på kaninen till mitt konto. Tingningsavgiften dras sedan av på priset, den resterande summan betalas när kaninen är leveransklar/vid leverans antingen kontant eller via konto. Om den resterande betalningen ska ske via konto så ska pengarna finnas på mitt konto innan leverans.

En tingning är aldrig bindande, men om ni avbokar så betalas inte tingningsavgiften tillbaka. När ni tingat er kanin så ska avgiften finnas på mitt konto senast efter 3 dagar eller efter överenskommelse. Detta är en säkerhet för både mig och mina köpare, är summan inbetald kan det inte bli några missförstånd.

 

Hur löser vi leverans?

Som köpare är ni alltid välkomna hem till mig för att hämta eran kanin. Vi bokar in en dag och tid när vi båda kan.

Bor ni långt bort och ej har möjlighet att hämta? Det brukar lösa sig ändå, priset kan dock variera beroende på vilka som kan hjälpa till med leveransen. Vill ni att jag möter upp någonstans eller vill ha hemleverans så kan jag ställa upp mot en kostnad av 15kr/mil.

 

Ska ni välja en hona eller hane, vuxen eller unge?

Både honor och hanar kan skvätta kiss, det är dock vanligare att hanarna gör det. Honorna kan vara lite tjuriga i perioder pga brunst. Båda dom här sakerna går att lösa med en kastrering, vilket även brukar göra kaninerna lugnare. Annars tycker jag inte att det är någon större skillnad utan det har mer med individen att göra. Köp den kanin ni fastnar för och bry er inte så mycket om vilket kön den har. Alla kaniner, precis som människor, blir under en viss tid i livet "tonåringar". Vissa märks det knappt på och vissa blir riktigt griniga, här gäller det att ha tålamod och att vara lugn. Fördelen med en redan vuxen kanin är att ni slipper tonåren och att kaninens humör, storlek och päls ändras troligtvis inte så mycket.

 

Ska ni ha en eller två kaniner?

Kaniner är i grund och botten kolonidjur, dvs de bor tillsammans på en större yta men alla kaniner har ett eget revir och ett eget bo. Dom är alltså inte flockdjur. Min erfarenhet säger att de flesta kaniner trivs bäst med en egen bur där dom har möjlighet att se och känna lukten av andra kaniner utan att behöva försvara sitt revir. Burar med nät mellan och hagar bredvid varandra brukar uppskattas. Vill man ha kaniner ihop bör man se till att dom har gott om utrymme och man bör ha koll så man ser att dom håller sams, även kaniner som gått flera år tillsammans kan börja bråka. Två kaniner som håller sams är dock underbart att se! Dom sitter och sover tillsammans, tvättar varandra och busar tillsammans.

Eftersom kaniner är kolonidjur och behöver dagligt sällskap så ser jag hellre att ni köper två kaniner som har sällskap av varandra än att ni köper en kanin som sedan får bo ute året om, ensam.

Det som brukar fungera bäst är en kastrerad hane och en hona, alternativt två kastrerade honor. Det kan även fungera med två okastrerade honor men det är lite mer osäkert. Det kan även fungera med två kastrerade hanar ihop men det är mer ovanligt. Två okastrerade hanar rekomenderar jag att absolut inte ha tillsammans.

 

Ha kaninen ute eller inne?

Kaniner klarar kyla mycket bättre än värme, så länge ni har eran utebur på ben med minst tre täckande väggar och en stor hög med halm/hö att krypa ner i så behöver ni inte oroa er. Att skutta runt i snön och gräva gångar brukar vara en höjdare! Det negativa brukar vara att kaninen inte får lika mycket uppmärksamhet på vintern eftersom att vi fryser och inte vill pyssla med dom lika mycket.

En innekanin brukar ge familjen många mysiga stunder och de flesta kaniner brukar kunna bli ganska rumsrena. Akta kablarna bara för dom är goda att tugga på. Bästa alternativet för en riktigt social kanin brukar vara att ha bo ute under sommarhalvåret eftersom vi brukar vara ute mest då, och ta in kaninen under vintern eftersom vi är mest inne då. Jag brukar säga att gör det som passar er familj bäst så kommer kaninen också bli nöjd :)

 

Copyright 2013 - Trombens Kaningård